Prekvapivé výsledky testov snehových reťazí. Viete, ktoré vyhrali prvé miesto?

Datum: 07.02.2022

Počas testov snehových reťazí sa neporovnávajú len jednotlivé typy kovových modelov. 

Prekvapivé výsledky testov snehových reťazí

Odborníci nedávno proti sebe postavili na prvý pohľad nerovnocenných súperov – oceľové a textilné reťaze. Výsledky prekvapili nielen motoristov, ale tiež samotných odborníkov.

Snehové reťaze využijú všetky vozidlá bez rozdielu

Snehové reťaze by si so sebou mali do hôr pribaliť majitelia všetkých typov vozidiel. Silný motor alebo nové zimné pneumatiky nie sú zárukou, že sa vám kolesá nebudú prešmykovať. Trakciu vám dodajú jedine reťaze. Preto výrobcovia mysleli naozaj na každého a v ponuke obchodov sa objavujú reťaze na SUV 4x4, na autobusy, traktory či reťaze na dodávky. Ak si napriek tomu myslíte, že ste šofér kaskadér, nezabudnite na to, že použitie snehových reťazí upravuje zákon. Za značkou Použiť protisklzové reťaze ich musí mať na hnacej náprave každé vozidlo bez rozdielu. Problém môže nastať v okamihu, keď začnete reťaze vyberať. S ich veľkosťou to máte jednoznačné. Kúpiť musíte také, ktoré sedia na veľkosť pneumatík. Oveľa horšie je to s rozhodnutím, či vsadiť na oceľové reťaze, alebo textilné varianty. S týmto rozhodovaním vám chceli pomôcť odborníci, ktorí si posvietili na vlastnosti oboch typov reťazí.

Víťazom sa prekvapivo stáva menej favorizovaný súťažiaci

Testy snehových reťazí sa zamerali na to, ako zvládnu reťaze snehom pokrytú vozovku, ľad a ako je to s rýchlosťou ich montáže. V oblasti rýchlosti montáže jednoznačne zvíťazili textilné snehové reťaze, s ktorými si poradia aj ženy behom dvoch minút. Tieto snehové reťaze sú nielen skladné, ale tiež ľahké a po nasadení ich nie je potrebné doťahovať. Sami sa prispôsobia povrchu kolesa. Textilné reťaze zvíťazili tiež v bodovaní pri jazde po snehu. Hodnotila sa ich schopnosť ubrzdiť vozidlo, zvládnuť zákruty a akcelerovať. Vo všetkých bodoch boli jasným víťazom textilné snehové reťaze. Pozitívne hodnotenie stratili textilné reťaze pri testovaní ich vlastností na ľade. Musíme tiež spomenúť fakt, že kovové reťaze sa len tak ľahko nezničia. To nemôžeme povedať o textilných. Stačí pár kilometrov po ujazdenom snehu alebo po holom asfalte a môžete ich vyhodiť. Napriek tomu je jasné, že ak z nejakého dôvodu uprednostňujete textilné reťaze, nemusíte sa báť o bezpečnosť jazdy v akomkoľvek zimnom teréne.

 

 

 

Čítané: 1035 x