Pneumatiky – zamerané na sezónnosť a štítky pneumatík

Datum: 10.02.2024

Pneumatiky sú jedným z najdôležitejších prvkov vášho auta, pretože zabezpečujú kontakt medzi vozidlom a vozovkou. Výber správnych pneumatík môže ovplyvniť nielen jazdné vlastnosti, bezpečnosť a komfort, ale aj spotrebu paliva a životnosť pneumatík.

Pneumatiky – zamerané na sezónnosť a štítky pneumatík

Pri kúpe pneumatík sa sústreďte na ich výber podľa sezóny a dôkladne preštudujte štítok.

Typy pneumatík podľa sezóny

Podľa obdobia, pre ktoré sú určené, sa pneumatiky delia na letné, zimné a celoročné.

Letné pneumatiky

Letné pneumatiky sú určené pre teploty nad 7 °C. Majú tvrdšiu zmes, ktorá sa pri vyšších teplotách nezahrieva a neopotrebuje sa. Letné pneumatiky nemajú toľko dezénových blokoch a sú viac plytké. Dobre priľnú na mokrej či rozhorúčenej vozovke. Pozor na to, že jazdenie na letných pneumatikách v zime nepovoľuje zákon, ak je na ceste vrstva snehu. Dôležité je tiež vedieť, že mínusové teploty oberú letné pneumatiky o pružnosť. Brzdná dráha sa zvýši, čo dokazujú testy pneumatík.

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky sú určené pre teploty pod 7 °C. Majú mäkšiu zmes, ktorá pri nižších teplotách udržiava flexibilnosť a pružnosť. Vďaka tomu je jazda na týchto pneumatikách bezpečná aj po napadnutí snehu. Zimné pneumatiky majú viac drážok ako letné a sú tiež hlbšie. V obchode ich spoznáte podľa označenia M+S (mud and snow) alebo symbolu snehovej vločky. Toto označenie zaručuje, že pneumatiky spĺňajú normy pre zimnú jazdu. Ak budete jazdiť na zimných pneumatikách v lete, rýchlejšie sa opotrebujú, budete mať vyššiu spotrebu vozidla a automobil sa bude horšie ovládať.

Celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky sú kompromisom medzi letnými a zimnými pneumatikami. Sú vhodné pre miernu klímu, kde nie sú veľké rozdiely v teplotách a zrážkach. Celoročné pneumatiky sú ideálne pre ľudí, ktorí ročne najazdia menej kilometrov. Neponúkajú tak dobré výkony ako špecializované pneumatiky pre každé obdobie. Ak budete s celoročnými pneumatikami jazdiť vo vysokohorských podmienkach, pripravte sa na to, že musíte so sebou voziť snehové reťaze.

Štítky pneumatík

Od roku 2012 platí v Európskej únii povinné značenie pneumatík podľa troch kritérií: spotreba paliva, priľnavosť na mokrej vozovke a hlučnosť. Tieto údaje sa nachádzajú na štítku priloženom ku každej sade pneumatík. Spotreba paliva sa označuje písmenami od A do G, kde A znamená najnižšiu a G najvyššiu spotrebu. Nižšia spotreba paliva znamená nižšie emisie CO2 a nižšie náklady na prevádzku. Priľnavosť na mokrej vozovke sa označuje písmenami od A do G, kde A znamená najlepšiu a G najhoršiu priľnavosť. Vyššia priľnavosť na mokrej vozovke znamená kratšiu brzdnú dráhu a vyššiu bezpečnosť. Hlučnosť sa udáva v decibeloch (dB). Nižšia hlučnosť je istotou komfortnej jazdy.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 83 x