Snehové reťaze – základné pravidlá nasádzania a jazdy

Datum: 07.02.2022

Súčasťou zimnej výbavy šoférov, ktorí sa často zdržujú vo vysokohorských polohách, sú snehové reťaze. Títo šoféri majú s reťazami skúsenosti a vedia, ako s nimi jazdiť.

Snehové reťaze

Problém im nerobí ani ich inštalácia. Existujú však šoféri, ktorí sa do hôr chystajú po prvý raz a potrebujú zopár rád ohľadom nasádzania a jazdy so snehovými reťazami. Pre týchto šoférov sú určené nasledujúce riadky.

Ako nasadiť snehové reťaze

S inštaláciou snehových reťazí má po prvý raz problém každý šofér. Našťastie stačí len trochu praxe a tiež to, aby ste si medzi typmi reťazí správne vybrali. Najľahšie sa nasádzajú snehové reťaze vyrobené z textilu a reťaze so samoupínaním. Ak nevlastníte ani jeden z uvedených typov, musíte si montáž reťazí vyskúšať nanečisto v garáži alebo na parkovisku. Existujú aj reťaze na dodávky alebo reťaze na SUV 4x4. Iste si viete predstaviť, že na väčšie kolesá sa reťaze montujú ešte komplikovanejšie ako na malé osobné vozidlá. Hlavne dámy by mohli mať s montážou kovových snehových reťazí problémy pre ich vyššiu váhu. Preto ženám radíme do kufra vozidla prihodiť textilné snehové reťaze. Ostatní šoféri sa musia pri nasádzaní riadiť týmito pravidlami.

  • Snehové reťaze sa na vozidlo inštalujú bez nutnosti zdvíhania auta do výšky. V teréne si dávajte pozor na to, kde ich montujete. Povrch daného miesta musí byť rovný a mimo premávky.
  • Reťaze sa nasádzajú na hnaciu nápravu vozidla. Najskôr nasaďte reťaz na hornú časť pneumatiky, vozidlo posuňte o pár centimetrov a pokryte reťazou celý behúň. Upevnite všetky upínacie mechanizmy. S vozidlom prejdite pár metrov a skontrolujte či sú reťaze rovnomerne rozmiestnené a držia pozdĺž celej pneumatiky.

Ako jazdiť so snehovými reťazami

Podľa modelu automobilu je niekedy nutné vypnúť isté elektronické zariadenia vo vozidle, ktoré by pri jazde s reťazami mohli vykazovať chybovosť. Túto skutočnosť sa dočítate v manuály k vášmu automobilu. Pravidlá cestnej premávky jasne nariaďujú, že s nasadenými snehovými reťazami nesmiete jazdiť rýchlejšie ako 50 km/h. Reťaze musíte ihneď po prejdení zasneženého alebo zľadovateného úseku zložiť z pneumatík, aby ste nepoškodili povrch pneumatík, disky a asfalt. Po skončení jazdy kovové reťaze očistite vodou a nechajte voľne uschnúť. Textilné reťaze môžete oprať.

 

 

Čítané: 396 x