Ako sa dostať k moru autom bez komplikácií

Datum: 05.06.2023

Kufre zbalené? Poistenie uzavreté? Celá rodina pripravená na dlhú jazdu autom? Vašu snahu o krásnu dovolenku však môže zmariť zanedbaná príprava.

Ako sa dostať k moru autom bez komplikácií

Cesta autom k moru má svoje špecifiká. Okrem vašich šoférskych zručností sa spoľahnite na detailné plánovanie.  

Šofér v pohode znamená pohodovú jazdu

Na dlhšiu cestu autom na dovolenku sa vopred pripravte. Príprava vás odbremení od stresu a zaručí, že sa vám počas cesty neprihodia nečakané komplikácie. Dnes je možné všetko vybaviť cez internet. Naplánujte si cestu, čas na odpočinok, miesta na tankovanie a vopred zakúpte diaľničné známky. Overte dostupnosť hraničných priechodov. Zistiť sa dá, kedy sú najviac vyťažené a ktoré naopak nikdy nezažívajú nával. Vďaka takejto dôslednej príprave sa budete cítiť uvoľnenejšie. Vozidlo udržujte v dobrom technickom stave, kúpte nové pneumatiky Kormoranstrešný box využite na prevoz všetkých potrebných vecí.

Dlhá jazda jedine po výdatnom spánku

Veľa šoférov sa pred jazdou poriadne nevyspí a niektorí idú na dovolenku rovno z práce. Nemôžete sa spoliehať na adrenalín a nadšenie. Mikrospánok vás môže zastihnúť kdekoľvek. Snažiť sa prekonať únavu počas celej cesty môže skončiť fiaskom a pred nehodou vás neochránia ani prémiové letné pneumatiky. Na dovolenku jazdite poriadne oddýchnutí.

Čo robíte a nerobíte za volantom

Snažte sa vyhýbať rýchlemu jedeniu za volantom.  Najedzte sa v pokoji na odpočívadle alebo na benzínovej stanici. Vyprážaný rezeň medzi ľahké a zdravé jedlá nepatrí. Dajte prednosť kuraciemu mäsu a šalátu. Namiesto energetického nápoja pite pravidelne čistú vodu. Po 2 až 3 hodinách jazdy aspoň na 15 minút zastavte. Prestávky využívajte na prechádzku, občerstvenie alebo krátke zdriemnutie. Pár minút spánku vám dodá viac energie ako 10 káv. Podľa štatistík je unavený šofér rovnako nebezpečný ako šofér pod vplyvom alkoholu.

Čo dokáže nemilo prekvapiť

Ani ten najlepší šofér nedokáže ovplyvniť technické poruchy. Preto je nutné, aby ste pred cestou skontrolovali najdôležitejšie komponenty a časti vozidla:

  • Pneumatiky, ich stav a tlak v nich
  • Brzdy a brzdovú kvapalinu
  • Motorový olej a chladiacu zmes
  • Stav gumičiek na stieračoch
  • Funkčnosť všetkých svetiel
  • Povinnú výbavu predpísanú v krajinách, cez ktoré prechádzate

Okrem technického stavu vás na hraniciach môžu pribrzdiť neplatné doklady alebo doklady, ktoré nie sú platné ešte 6 mesiacov po vstupe do krajiny. Dovolenka sa vám predraží bez cestovného poistenia a bez poistenia vozidla.

 

Čítané: 82 x