Počujete zvuk pneumatík v interiéri auta? Preverte ich stav

Datum: 07.12.2023

Existuje niekoľko príčin, ktoré môžu spôsobiť, že pneumatiky sa zrazu začnú ozývať a vy ich o niečo viac počujete vo vnútri vozidla. Hluk z pneumatík môže byť nepríjemný a ovplyvňovať pohodlie jazdy.

Počujete zvuk pneumatík v interiéri auta? Preverte ich stav

Každý rušivý element, ktorý znižuje sústredenie vodiča, môže spôsobiť haváriu. Navyše veľmi často za zvýšenou hlučnosťou pneu stoja poškodenia pneumatík či iných súčastí vozidla.

Prečo sú pneumatiky príliš hlučné?

Medzi najčastejšie príčiny nadmerného hluku pneumatík patria nasledujúce faktory a poruchy.

Hlučné pneumatiky od výroby

Niektoré letné a zimné pneumatiky sú príliš hlučné už od výroby. Preto si vždy všímajte označenie pneumatík a na štítkoch si overte mieru hlučnosti pneu. Hlučné pneumatiky nemusia byť v zásade horšie. Môžu byť navrhnuté s dôrazom na určité vlastnosti ako je vysoká priľnavosť alebo odolnosť voči opotrebovaniu. Tieto vlastnosti majú za následok hlučnejšiu jazdu. Agresívny dezén alebo neoptimálny tvar blokov môže spôsobiť viac hluku na ceste.

Ďalšou možnosťou je, že ste naozaj chceli šetriť a najlacnejšie pneumatiky sú skrátka hlučné. Na hlučnosť pneumatík vplýva ich kvalita a druh materiálu použitého na výrobu pneu. Mäkšie alebo tvrdšie zmesi gumy môžu reagovať odlišne na povrch vozovky a tým meniť hladinu produkovaného hluku.

Stav pneumatík

Ojazdené pneumatiky, najmä tie s nepravidelným opotrebovaním, môžu spôsobiť nerovnomerný tlak a nepravidelný kontakt s vozovkou. Tieto faktory vplývajú na zvýšenú hladinu hluku. Pravidelná rotácia pneumatík je veľmi dôležitá, a preto nezabúdajte v servise na nastavenie geometrie kolies.

Nielen nesprávna geometria pneumatiky zničí tak, že začnú byť hlučné. Dôležitý je i tlak v pneumatikách. Ten má vplyv na hlučnosť a tiež na jazdné vlastnosti vozidla. Nižší tlak môže viesť k väčšiemu treniu a zvýšenému hluku. Je preto dôležité pravidelne kontrolovať a udržiavať odporúčaný tlak v pneumatikách. Ďalšou možnosťou je, že ste preplnili strešné boxy Northline a pneumatiky sú príliš namáhané.

Poškodenie závesných častí

Dôvodom hlučnosti býva tiež nesprávne nastavenie alebo opotrebovanie súčastí vozidla. Ide hlavne o tlmiče, ktoré vydávajú veľmi nepríjemný zvuk. Dôležitý je i stav zavesenie kolies. Pravidelná údržba vozidla a jeho súčastí prispieva k zníženiu hluku z pneumatík.

Stav vozovky a vysoká rýchlosť

Vyššia rýchlosť a jazda na nerovných alebo nekvalitných povrchoch zvyšujú hladinu hluku z pneumatík. Navyše si takouto jazdou zničíte pneumatiky oveľa rýchlejšie a budete nútení kúpiť nové.

Návšteva servisu to istí

Ak spozorujete, že začali pneumatiky vydávať zvláštne zvuky bez predchádzajúceho poškodenia, je lepšie navštíviť servis. Jedine profesionál dokáže odhaliť, aká porucha sa skrýva za hlučnými pneumatikami. Niektoré poruchy môžu byť banálne a iné nebezpečné nielen z hľadiska zvýšenej hlučnosti. Bezpečnosť na cestách je prvoradá a pneumatiky sú pre bezpečnosť jazdy kľúčové, preto im venujte zvýšenú pozornosť.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

Čítané: 80 x