Kedy sa vám oplatí investovať do vodovzdornej obuvi

Datum: 12.04.2022

Nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Na druhej strane niekedy najdrahšie veci nevyužijeme či reálne nepotrebujeme. Toto platí aj pre výber turistickej obuvi.

Kedy sa vám oplatí investovať do vodovzdornej obuvi

Ak ste podobnú obuv už kupovali, tak viete, že nejde o lacné topánky. Na druhej strane iste viete, že bez turistickej obuvi sa nedá v horách existovať. Bez takejto obuvi nie je možné vykonávať ani isté profesie. Kedy sa vám oplatí investovať do obuvi, ktorá je dokonale vodovzdorná?

Voda nevnikne dnu a vlhkosť sa odvedie von vďaka membráne

Možno vás zaujíma, na akom princípe fungujú vodovzdorné topánky. Či už ide o turistickú obuv, alebo pracovné topánky, vždy majú dve spoločné vlastnosti. Prvou je koža ako vrchný materiál. Druhou vlastnosťou určujúcou vodovzdornosť je vnútorná membrána. Membrána je vlastne to, čo odlišuje turistické topánky od bežných tenisiek.

Vnútorná úprava topánky je určujúcim faktorom

Vnútorná úprava zabraňujúca prenikaniu vlhkosti do vnútra topánky sa využíva aj pri výrobe obuvi pre ľudí pracujúcich vonku alebo vo vlhkom prostredí. Vďaka spojeniu vrchného materiálu (najčastejšie kože) a vnútornej membrány (najlepšia je Gore-Tex) odolajú takéto topánky striekajúcej vode, dažďu a dokonca aj krátkodobému stúpaniu do vody. Vnútorná membrána je tiež prostriedkom, ako zabrániť nepríjemnej vlhkosti zo spotených nôh. Dokáže totiž odvádzať vlhkosť smerom von. Pracovná i turistická obuv je vždy veľmi pružná a odolná.  Zabezpečený je komfort i funkčnosť.

Trekové topánky do hôr a pracovné na vonkajšie činnosti

Pánska i dámska turistická obuv alebo pracovné topánky majú ešte jeden bonus navyše. Je ním spevnená podošva resp. podošva zložená z viacerých častí. Kombináciou kože, membrány a spevnenej podošvy sa dostanete k obuvi, ktorá vám vydrží roky a odolá extrémnym podmienkam. Za tieto vlastnosti si zaplatíte, ale oplatí sa vám to. Napríklad treková obuv vás podrží pri výstupoch do prudkého kopca, neprekvapí ju ostrá skala alebo chôdza cez potok. Pracovné topánky vyrobené z uvedených materiálov využijete najviac na stavbe. Padnuté pracovné pomôcky či materiál nespôsobia spevneným topánkam žiadnu ujmu. Ochránené budú aj vaše chodidlá. Ide vlastne o ochranný prvok, ktorý zvyšuje bezpečnosť pri práci.

 

 

 

Čítané: 3179 x